Mrkvové vánoční cukroví
Suroviny:
- 250g strouhané mrkve
- 250g másla
- 100g špaldové mouky
- 210g polohrubé mouky
- 1 vanilkový puding
- lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 150 g ovocné marmelády (nejlépe domácí)
Postup:
Na vánoční mrkvové cukroví si nejprve mrkve očistíme, zbavíme slupky a nastrouháme na struhadle najemno. Do mísy si odvážíme špaldovou i polohrubou mouku, přidáme pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, máslo a ještě lžičku prášku do pečiva. Poté těsto musíme důkladně ručně zpracovat, aby se veškeré ingredience hezky propojily. Když máme těsto hotové, tak ho necháme v lednici odpočinout.
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Připravíme si vál s válečkem a z těsta uválíme plát o průměru tak 3 mm. Dejte pozor, aby se vám těsto k válu nepřichytilo a neroztrhlo se. Když je těsto uválené, tak můžeme vykrajovat naše oblíbené tvary. Vykrojené těsto pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 200 stupňů zhruba 10-15 minut, raději častěji kontrolujeme, aby naše práce nepřišla vniveč.
Když je cukroví upečené tak akorát, tak ho vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Vychladlé cukroví spojíme domácí marmeládou (dle chuti). Dáme do krabice a schováme před nedočkavci.
One comment