Obecně mám velmi ráda polévky, především ty zeleninové i když poctivým domácím vývarem také nepohrdnu. Mrkvová polévka s červenou čočkou patří mezi mé TOP polévky. Narazila jsem na ni, když jsem brouzdala po internetu a hledala recepty na zpracování červené čočky. Jelikož jsem kojila, hledala jsem něco nenadýmavého a přitom dostatečně výživného. Červená čočka je totiž jedna z mála luštěnin, která nenadýmá a je tak vhodná pro malé děti, kojící maminky i lidi s citlivým zažíváním.
Červená čočka je navíc výborným zdrojem železa, selenu, zinku, vitamínu B6 a zejména bílkovin. Podporuje činnost střev, pomáhá proti zácpě, stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Ve spojení s mrkví je polévka výborným pomocníkem v boji se záněty a toxiny a hodí se tak pro posílení imunity v období chřipkových epidemií, které nás trápí především na jaře. Mrkev je zase bohatá na vlákninu, která usnadňuje zažívání a brání tělo proti nežádoucím látkám z potravy a v létě napomáhá lepšímu opalování díky vysokému obsahu betakarotenu.
Napsat komentář