V srpnu vrcholí sezóna cuket a jestli stejně jako já i vám se urodilo velké množství cuket a přemýšlíte co s nimi, je tento recept právě pro vás. Cuketové špízy dělám celkem často, jsou snadné na přípravu a chutnají celé rodině. Jsou vhodné jako příloha k masu, při grilování či jako samotné jídlo, ke kterému pak udělám některý z dipů (o kterých jsem psala v 6 osvědčených dipů pro děti) a přikusujeme domácí pečivo či pečené brambory.
Vytisknout recept
Cuketové špízy
Pokyny
Žampiony omyjeme, nakrájíme na čtvrtiny a vsypeme do pánve. Přidáme rovněž cibuli rozkrojenou na čtvrtiny a anglickou slaninu. Přidáme trochu oleje a orestujeme.
Cuketu, papriku, mrkev a rajčata omyjeme. Cuketu loupat nemusíme. Cuketu a mrkev nakrájíme na silnější kolečka, papriku na větší kousky a rajčátka necháme v celku. Takto připravenou zeleninu vložíme do mísy, do které poté přidáme orestované žampiony s cibulí, slaninou i výpekem.
Připravenou směs osolíme, opepříme, kdo má rád může přidat prolisovaný česnek, promícháme, přikryjeme víkem a dáme do ledničky přes noc marinovat. Druhý den suroviny střídavě napichujeme na špejli či jehlu.
Horkovzdušnou troubu si předehřejeme na 220 stupňů, plech vyložíme pečícím papírem a naskládáme na něho v mírných rozestupech připravené špízy. Pečeme při 220 stupních zhruba 35 minut. V průběhu pečení nezapomeňte špízy otáčet. Přeji dobrou chuť.
Napsat komentář