Mrkvový dort
Mrkvový dort je mým favoritem, je snadný na přípravu a lehčí na zažívání ve srovnání s máslovými dorty. Mrkev dodává dortu šťavnatost, nápaditost, chuť a především vitamíny. Právě k prvním narozeninám mého syna jsem pekla tento mrkvový dort, který jsem mu mohla bez obav dát ochutnat a navíc sklidil i velký pozitivní ohlas u „dospělých“ gratulantů. Za mě jde o jeden z nejlepších dortů, co jsem ochutnala a to neříkám proto, že jsem ho pekla já 🙂
Mrkvový dort je snadný na přípravu a lehčí na zažívání ve srovnání s máslovými dorty. Mrkev dodává dortu šťavnatost, nápaditost, chuť a především vitamíny. Je vhodný jako dort k prvním narozeninám, po kterém vaše dítě bříško bolet rozhodně nebude. Navíc jde i o dietní recept na dort.
Doba přípravy | 30 minut |
Doba vaření | 60 minut |
Porce |
porcí
|
Suroviny
Těsto
- 4 ks vajec
- 8 ks mrkve
- 1 hrnek špaldové mouky polohrubé
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 3/4 hrnku oleje
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- hrst mletých vlašských ořechů
- 1 sáček vanilinového cukru pokud máte pravou vanilku, určitě ji použijte
Náplň (krém)
- 600 g lučiny vychází na 5 středně velkých kelímků lučiny
- 500 g plnotučného tvarohu
- 3/4 hrnku moučkového třtinového cukru
- 1 sáček vanilinového cukru pokud máte pravou vanilku, určitě ji použijte
- pár kapek citronové šťávy dle chuti
- ztužovač šlehačky jen pokud je krém moc řídký
Na ozdobu
Suroviny
Těsto
Náplň (krém)
Na ozdobu
|
|
Pokyny
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 stupňů. Formu na dort vymažeme po stranách máslem, aby se nám dort nepřipaloval a dobře se nám vyklepával.
- Mrkev očistíme, oloupeme a na struhadle nastrouháme najemno.
- V míse si vyšleháme nejprve vejce s cukrem a poté přidáme špadlovou a polohrubou mouku, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu, vanilinový cukr, olej a nakonec nastrouhanou mrkev a mleté vlašské ořechy.
- Vzniklé těsto nalijeme do připravené a máslem vymazané dortové formy, vložíme do trouby a pečeme zhruba hodinu. Po hodině zkusíme pomocí špejle, zda je korpus dostatečně upečený, pokud ano, tak ho necháme ještě asi 10 minut ve vypnuté a otevřené troubě a poté ho vyndáme ven a necháme ho vychladnout (alespoň 2 hodiny). Rozkrojit můžeme korpus jen úplně vychladlý, jinak by se nám srazil.
- Můžeme pokračovat krémem. V míse vyšleháme tvaroh s lučinou, cukrem, vanilinovým cukrem a nakonec i s citronovou šťávou.
- Rozříznutí korpusu - přichází nejtěžší část, rozříznutí korpusu na 3 části, pokud si netroufáte, tak rozřízněte jen napůl. Na jednotlivá patra korpusu poté nanášejte vrstvu krému a nakonec potřete dort ze shora i po stranách a neneste zbylé mleté vlašské ořechy.
Shrnutí receptu
Název receptu
Mrkvový dort
Jméno autora
Mimikucharka
Publikováno dne
Čas přípravy
Čas vaření / pečení
Celkový čas
Hodnocení
5 Review(s) Based on
Ve vašem článku je doporučeno nedávat tvaroh a cukr. V prvním receptu, který jsem otevřela obsahuje právě cukr (byť třtinový, stále nezdravý cukr) a tvaroh, který dětské ledviny zatěžuje. Není nad to, když si autor v článku protiřečí 🙁
Dobrý den, máte pravdu, že to možná je zavádějící. V článku se věnuji tomu, jak by měl dort pro roční dítě vypadat, co by měl obsahovat a co naopak minimalizovat. Ke konci článku nabízím inspiraci na „zdravé“ narozeninové dorty, tedy dorty pro děti ne zaměřené pouze na roční děti. Pokud chcete upéct dort pro roční dítě a nechcete používat zmíněnou smetanu, nahraďte ji překapávaným bílým jogurtem 🙂
Mě by zajímalo, pro jak velký korpus je toto množství myšleno? Na fotce mi dort připadá docela malý, ale surovin je dost. Mám jen poměrně velkou formu (standardní např. na cheesecake pro dospělé) 🙂
Recept je myšlen na klasickou velikost korpusu. Když uděláte korpus menší, tak dort můžete udělat vyšší. Když uděláte korpus větší, tak dort bude nižší.