Kynuté knedlíky s ovocem
Sladké knedlíky jsou nejlepší se sezónním ovocem, ale vzdát se jich nemusíme ani v zimě, stačí sáhnout po ovocném kompotu. S mraženým ovocem pozor, kynuté těsto je náchylné na teplotní šoky, v případě, že byste mraženým ovocem knedlíky z kynutého těsta naplnili, nemusely by se rovnoměrně provařit.
Tento recept na ovocné knedlíky z kynutého těsta patří k základním, osvědčeným. Pokud necháte správně vzejít kvásek a těsto vykyne jak má, máte o úspěch na talíři postaráno.
Ovocné kynuté knedlíky: tipy a rady
- Pokud je ovoce kyselejší nebo chuťově méně výrazné (například meruňky, jahody), přidejte před zabalením knedlíku trochu cukru.
- S kynutým těstem pracujte se suchýma rukama, mokro a teplo při tvoření knedlíků těsto „rozleptává“, okraje vám nepůjdou dobře spojit a knedlík se při vaření otevře.
- Knedlíky se vaří ve vroucí vodě. Jakmile knedlíky do vody opatrně vložíte, ubezpečte se, že se nepřichytily na dně. Knedlíky vyplavou na povrch, je dobré v polovině doby vaření obrátit je vařečkou.
- Hotové ovocné knedlíky posypejte tím, čím máte rádi. Kromě tvarohu z vaničky to může být strouhaný tvaroh, mletý mák, nebo strouhanka opražená s cukrem.
Připraveno ve spolupráci s food blogem MlsnáVařečka.cz
Doba přípravy | 30 minut |
Doba vaření | 15 minut |
Doba nečinnosti | 15 minut |
Porce |
|
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 220 ml polotučného nebo plnotučného mléka
- 3/4 kostky čerstvého droždí
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 ks vejce
- špetka soli
- ovoce dle výběru (použijeme kompotované višně)
Na posypání
- 250 g tučného tvarohu
- dle chuti cukr moučka
- dle chuti máslo
Suroviny
Na posypání
|
|
Pokyny
- V rendlíku ohřejte část mléka, aby bylo vlažné (nikoliv horké), oslaďte lžící mléka. Do oslazeného mléka rozdrobte droždí a nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10-15 minut.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a zbytek cukru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte zbytek ohřátého mléka, vzešlý kvásek, přidejte vejce.
- Rozšlehejte a postupně zpracujte těsto, aby bylo hladké.
- V teple nechte kynout asi hodinu.
- Kompotované ovoce nechte v sítku odkapat.
- Těsto vyválejte a skleničkou vykrajujte kolečka. Doprostřed položte ovoce, případně jej zasypte trochou krupicového cukru. Knedlíky uzavřete a řádně k sobě stiskněte okraje, aby se při vaření neotevřely.
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu, mírně ji osolte.
- Knedlíky vařte ve vroucí vodě, nechte vařit 12-15 minut podle velikosti knedlíků.
- Knedlíky z vody vyndejte pomocí „děravé“ lžíce nebo naběračky, v míse je propíchejte vidličkou, aby mohla odejít pára.
- Podávejte s tvarohem, posypané moučkovým cukrem. Nakonec polijte rozpuštěným máslem.
Shrnutí receptu
Název receptu
Kynuté knedlíky s ovocem
Jméno autora
PetKu
Publikováno dne
Hodnocení
1 Review(s) Based on
Napsat komentář