Karob – zdravá alternativa kakaa
Karob je zdravá alternativa čokolády a kakaa. Používá se při pečení (viz recept Domácí brumíci), vaření, přípravě dezertů, cukroví, při výrobě domácí nutelly a všude tam, kam byste běžně dali kakao. Karobu se také říká svatojánský chléb a je to vlastně plod rohovníku obecného. Vzhledem k jeho nasládlé chuti již není potřeba karob dále přislazovat. Karob je vhodnou alternativou zejména u dětí a osob trpících potravinovou alergií nebo celiakií.
Rozdíly mezi karobem a kakaem
Jak již bylo řečeno, karob je přirozeně nasládlý, avšak energetická hodnota je stejná jako u kakaa a nehodí se proto při redukčních dietách. Velkým rozdílem je však 20x nižší hodnota tuku oproti kakau (pouhých 0,7 g/100g). Karob rovněž neobsahuje kofein a je tak pro děti daleko vhodnější, nevytváří závislost a nezpůsobuje hyperaktivitu.
Karob a přínosy pro naše zdraví
- obsahuje vysoké množství vlákniny (pro správnou funkci střev),
- výborný zdroj vápníku (pro zdravé a silné kosti a zuby),
- zdroj vitamínů A, B, B2, B3 a D,
- zdroj manganu, hořčíku, draslíku, fosforu, selenu a vápníku,
- napomáhá správné funkci štítné žlázy,
- snižuje množství cholesterolu v krvi,
- působí jako prevence rakoviny tlustého střeva,
- podporuje trávení,
- pomáhá při bolesti v krku, dávivém kašli a uvolňuje hleny,
- patří mezi bezlepkové potraviny a je poroto vhodný pro celiaky,
- uvolňuje psychické napětí.
Jaký vybrat
Karob seženete ve formě prášku či sirupu. Prášek může být tmavý a světlý, jež se liší v míře upražení. Je dobré vybírat ten v bio kvalitě, kde výrobce zaručuje, že potravina prošla řadou kontrol a certifikace. Na trhu seženete i karobovou pomazánku, čokoládu, sušenky a další produkty.
Karob a jeho použití
Sirup, jenž je vyráběn z extrahovaných lusků rohovníku obecného, je díky své nasládlé chuti vhodný při přípravě dezertů, nápojů, kaší, jogurtů, zmrzliny, müsli či ovocných nákypů. V období nachlazení je vhodné užívat lžičku sirupu 3x denně, jelikož karob odstraňuje bolest v krku, zmírňuje kašel a usnadňuje vykašlávání hlenů. Díky vysokému obsahu vápníku je vhodný při rekonvalescenci po zlomeninách či problémech s osteoporózou. Vyzkoušet si můžete recept na karobový nápoj či ovesnou kaši s karobem.
3 comments