Domácí sirupy pro batolata
V minulém článku jsem se věnovala výhodám domácích sirupů, ať už se jedná o složení nebo i chuť, která je rozhodně úplně jiná než koupíte v obchodě. Zatímco v koupených ovocných sirupech najdeme spoustu látek a minimálně ovocné složky, domácí obsahuje pouze čtyři – vodu, cukr, kyselinu citrónovou a bylinky nebo ovoce podle typu.
Nyní bych vám ráda představila sirupy pro starší děti. Meduňkový od 6. ukončeného měsíce, pomerančový od 8. ukončeného měsíce, rýmovníkový a mátový od 2 let. Všechny bylinky běžně zakoupíte v obchodě a nejsou náročné na pěstování. Stačí dvakrát týdně zalít vodou a budou vám vděčné. Máta má hodně odrůd, máta peprná ale není vhodná pro děti pod 3 roky, proto raději kupte jinou. V obchodě vám určitě řeknou, o jaký druh se jedná. Všechny tyto bylinky se můžou namíchat a udělat speciální bylinkový sirup. Každá bylinka se jinak zpracovává a pro to byste měli dodržet správný postup. Nezapomeňte na základní pravidla na tvorbu sirupu – čisté vydezinfikované skleničky, dostatek cukr jako konzervační látka a kyselina citrónová, abychom předešli zkažení výrobku.
Smíchat několik bylinek a udělat z nich sirup je snadné. Stačí jen dodržet pravidla louhování sirupu. Proto nejdřív vložíme rýmovník do horké vody a zbytek bylinek do vychladlé. Postup je už pak všude stejný.
Článek zpracovala Kateřina Manlíková.
Napsat komentář