Fenyklový sirup – vhodný na prdíky a při nachlazení
Recept na domácí fenyklový sirup je vhodný nejen pro naše nejmenší, které trápí prdíky či nachlazení. Nejlepší je čerstvý fenykl, vhodný je i sušený.
Chod
Nápoje
Kuchyň
česká
Suroviny
1
kus
čerstvého fenyklu
nebo balení fenyklu běžně dostupné v obchodě
1
litr
vody
1
lžička
kyseliny citrónové
třtinový cukr
(množství cukru si rozhodněte sami, cukr vytvoří i hustší konzistenci, já osobně používám 1 kg cukru na 1 l litr vody)
pár lístků
máty
pár lístků
šalvěje
Pokyny
Čerstvý fenykl omyjeme a nastrouháme. Vložíme do hrnce s vodou a vaříme 30 minut, to stejné platí pro kupovaná semínka. Přidáme i bylinky.
Hotový výluh slijeme přes sítko, abychom odstranili všechny bylinky, přidáme cukr a kyselinu citrónovou.
Vaříme do té doby, než sirup zhoustne. Ještě horký nalijeme do skleniček a otočíme.
Necháme vychladnout a uskladníme do chladu a tmy. Maximální denní dávka je 5 lžiček.
Shrnutí receptu
Název receptu
Fenyklový sirup – vhodný na prdíky a při nachlazení
Jméno autora
Kateřina Manlíková
Publikováno dne
2020-03-16