V rendlíku ohřejte část mléka, aby bylo vlažné (nikoliv horké), oslaďte lžící mléka. Do oslazeného mléka rozdrobte droždí a nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10-15 minut.
Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a zbytek cukru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte zbytek ohřátého mléka, vzešlý kvásek, přidejte vejce.
Rozšlehejte a postupně zpracujte těsto, aby bylo hladké.
V teple nechte kynout asi hodinu.
Kompotované ovoce nechte v sítku odkapat.
Těsto vyválejte a skleničkou vykrajujte kolečka. Doprostřed položte ovoce, případně jej zasypte trochou krupicového cukru. Knedlíky uzavřete a řádně k sobě stiskněte okraje, aby se při vaření neotevřely.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu, mírně ji osolte.
Knedlíky vařte ve vroucí vodě, nechte vařit 12-15 minut podle velikosti knedlíků.
Knedlíky z vody vyndejte pomocí „děravé“ lžíce nebo naběračky, v míse je propíchejte vidličkou, aby mohla odejít pára.
Podávejte s tvarohem, posypané moučkovým cukrem. Nakonec polijte rozpuštěným máslem.