Na vytvoření smrkového sirupu budete potřebovat nádobu (sklenici) na sirup.
Nejdříve smrkové výhonky lehce opláchněte pod studenou vodou, abyste je zbavili případných nečistot.
Nachystejte si velkou sklenici a vyplňte ji střídavě smrkovými výhonky a citronem, případně limetkou.
Až budete u vrcholu sklenice, přidejte do sklenice cca 250-300 gramů cukru. Záleží na množství smrkových výhonků. Jako zdravější variantu můžete použít cukr třtinový, nebo med.
Sklenici pořádně uzavřete a dejte ji na slunné místo.
Nyní vyčkejte, než sirup začne pracovat a než se cukr rozpustí. Na dně se pak začne usazovat hotový sirup. Sirup bude pracovat přibližně měsíc.
Až se cukr po měsíci rozpustí, přeceďte sirup a rozlijte ho do menších flašek.
Sirup poté uskladněte nejlépe do lednice.
Teď už jen zbývá vychutnat si s dětmi tu sladkou a voňavou chuť, přírodního sirupu.