Zavařování broskví – jak zavařovat
Sezona zavařování je v plném proudu. Máte bohatou úrodu broskví a nevíte co s ní? Potěšte se jejich chutí i v zimě a to tím, že je zavaříte, připravíte broskvový džem či marmeládu, broskvovou šťávu nebo kompot jejichž recepty uvádím níže. Zavařování opravdu není těžké a výrobu domácích kompotů zvládne skoro každý. Snad vám pomůže i stručný návod, jak na zavařování broskví a podobného ovoce.
Co budete potřebovat na přípravu broskvového kompotu:
- kvalitní a sterilizované zavařovací sklenice se speciálním víčkem
- zavařovací hrnec nebo obyčejný hrnec a teploměr
- cukr (já používám třtinový)
Co budete potřebovat na přípravu broskvového džemu a marmelády:
- želírovací prostředek – může být želírovací cukr (co to je a jaký vybrat naleznete zde) nebo přírodní pektin (osobně jsem zastánce přírodního pektinu)
- kyselinu citronovou (konzervant a pomocník v udržení lepší barvy ovoce)
- hrnec
- vařečku
- kvalitní a sterilizované zavařovací sklenice se speciálním víčkem
Co budete potřebovat na přípravu šťávy:
- kvalitní a sterilizované zavařovací sklenice se speciálním víčkem
- cukr
- odšťavňovač nebo lis na ovoce
Jak připravit broskve na zavaření
A samozřejmě součástí všech uvedených výtvorů je především dobře omyté ovoce bez náznaků hniloby a plísní. Nejlépe je zpracovávat broskve i se slupkou, ve které se skrývá řada významných vitamínů a minerálů, je to však čistě na vašem rozhodnutí. Umytou broskev rozpůlíme a vyjmeme pecku, poté rozkrájíme na kusy v závislosti na receptu.
Recept na broskvový kompot
V případě, že chcete nakládat broskve oloupané, tak vložte broskve do malého kastrůlku a zalijte vroucí vodou natolik, aby byly úplně ponořené. Takto je nechte zhruba 2 minuty, poté vodu slijte a nožem je nařízněte po obvodu, což vám umožní slupku z ovoce krásně stáhnout. Nejlépe vám to půjde, budete-li postupovat od špičky broskve k jejímu spodku.
Oloupané, odpeckované a rozpůlené broskve vložíme do připravených očištěných sklenic. Do hrnce dáme zhruba litr vody, 500 gramů třtinového cukru a vše povaříme zhruba 2 minuty. Vzniklým ne však vařícím nálevem zalijeme broskve ve sklenicích a přiklopíme víčky. Hotové kompoty zavařujeme v hrnci při teplotě 80 stupňů po dobu zhruba 20 minut. Tipy jak správně zavařovat najdete zde.
Recept na broskve ve vlastní šťávě bez přidaného cukru
Jedná se o zdravější alternativu oproti výše uvedenému broskvovému kompotu a více vhodnou pro děti. Omyté, oloupané a odpeckované broskve rozpůlíme, vložíme do sklenic, lehce posypeme malým množstvím cukru (nebo také žádným), zalijeme horkou vodou a přiklopíme víčky. Tento způsob je nejen zdravý, ale i velmi rychlý na přípravu. Takto hotový kompot zavaříme při teplotě 90 stupňů po dobu 30 minut.
Recept na broskvový džem
Na přípravu broskvového džemu budeme potřebovat asi kilo očištěných a na pohled zdravých broskví. Broskve spaříme, oloupeme, odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Zhruba polovinu nakrájených broskví nasypeme do hrnce, přidáme několik lžic vody, na špičku nože kyselinu citronovou a za stálého míchání vaříme. Po zhruba 3-4 minutách přidáme Želírfix nebo přírodní pektin smíchaný s částí cukru a po dalších asi 10 minutách přidáme zbylé broskve a zbylý třtinový cukr a vše naprudko vaříme dalších 5 minut. Od džemu neodcházíme a stále důkladně mícháme, aby vznikla konzistentně rovnoměrná směs. Vzniklý broskvový džem nalijeme do připravených omytých sklenic, přikryjeme víčky a obrátíme dnem nahoru. Po částečném vychladnutí (abychom se neopařili od rozpálených sklenic) sklenice vložíme do zavařovacího hrnce a zavaříme stejně jako v případě broskvového kompotu (viz výše).
Recept na broskvovou marmeládu
Marmeláda se od džemu liší tím, že její konzistence je mnohem tužší a bez kousků ovoce. Na přípravu broskvové marmelády budeme potřebovat kilo zralých a na pohled zdravých broskví, 600 g třtinového cukru, želírovací látku (např. Želírfix, přírodní pektin, …) a kyselinu citronovou pro lepší barvu výsledné marmelády i konzervační účinky (můžete však vypustit). Broskve si omyjeme, oloupeme, vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky a s pár lžícemi vody dáme vařit. Po asi 2 minutách vaření broskve rozmačkáme (používám šťouchadlo na brambory). Vaříme dalších 15 minut, aby se celkový objem zredukoval, poté přidáme část cukru a nakonec pozvolna přimícháváme želírovací látku se zbytkem cukru. Za stálého varu poté přidáme na špičce nože kyselinu citronovou. Jakmile je marmeláda dostatečně hustá, můžeme ji slít do připravených sklenic, které opatříme víčkem a necháme chladnout. Po mírném vychladnutí skleničky otočíme dnem vzhůru. Pro jistotu doporučuji domácí marmeládu zavařit při 80 stupních po dobu 20 minut.
Recept na broskvový sirup
Na přípravu sirupu budeme potřebovat kilo dostatečně zralého ovoce, v našem případě tedy broskví, kilo třtinového cukru, půl litru vody a 1 až 2 kusů čerstvých citronů. Omyté a odpeckované broskve nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce, posypeme třtinovým cukrem a necháme několik minut „vypotit“, aby pustily šťávu. Poté přidáme půl litru vody a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny. Varem změklé ovoce rozmixujeme tyčovým mixérem a scedíme, abychom se zbavili zbylých kousků. K broskvové šťávě přimícháme čerstvou šťávu z vymačkaných citronů (množství dle osobní chuti), zamícháme a takto vzniklý sirup nalijeme do předem vyčištěných sklenic a zaděláme víčkem. Broskvový sirup vydrží v ledničce i několik týdnů, pro delší trvanlivost doporučuji zavařit při 80 stupňů na 20 minut. Nezapomeňte na dodržování základních principů zavařování.
Recept na broskve naložené v rumu
Tento recept není určen pro děti, ale pro nás, milující rodiče, kteří si občas rádi mlsnou něčeho ostřejšího. Na přípravu budeme potřebovat kilo omytých, vypeckovaných a oloupaných broskví, 350 gramů třtinového cukru, 300 ml rumu (může být i bílý), ideálně 1 vanilkový lusk (v případě, že nemáme, můžeme nahradit vanilinovým cukrem) a na plátky pokrájený citron. Do připravených a předem vymytých sklenic naklademe plátky pokrájené broskve spolu s plátky citronu a pokrájeným vanilkovým luskem, takovouto vrstvu posypeme třtinovým cukrem a necháme aspoň půl hodiny odležet. Nakonec přidáme rum, jímž naplníme sklenici až po okraj a přikryjeme víčkem. Broskve naložené v rumu skladujeme na chladném a temném místě, kde je necháme řádně uležet. Doporučuji vyzkoušet i broskve naložené ve víně či brandy.
Napsat komentář